Systemkrav

Der er kun to absolutte systemkrav:

  1. Styresystemet skal være Windows 98, Windows ME, Windows NT4, Windows 2000 eller Windows XP Home eller Professional.
  2. Skærm og skærmkort skal kunne vise en opløsning på mindst 800 x 600 punkter.

Alt det følgende er derfor blot anbefalinger, der kan få programmet til at køre ubesværet. Kort sagt vil der næppe være problemer på nogen blot relativt ny maskine.


Hukommelse
Hvis der ikke er fysisk hukommelse nok, vil Windows skaffe det ved at benytte harddisken som ekstra hukommelse (swappe). Det går meget langsomt og gør i praksis alt arbejde ubærligt - i Basis såvel som i andre programmer. Det er derfor meget vigtigt at have hukommelse nok. Hvor meget det er, afhænger af styresystem og hvor mange andre opgaver maskinen udfører samtidig. Til Windows 98, ME og NT4 burde Basis kunne køre nogenlunde med 64 MB ram, til Windows 2000 bør man have mindst 128 MB ram og til Windows XP 256 MB ram.


Skærm og skærmkort
Det er nødvendigt med en skærmopløsning på mindst 800 x 600 punkter, men man skal have en større skærmopløsning for at få optimal glæde af Basis. Overblikket kommer af at have mange vinduer åbne på en gang. Det kan lade sig gøre uden at vinduerne dækker for hinanden ved en skærmopløsning på 1024 x 768 punkter, hvilket enhver nyere 17 tommer skærm kan vise klart og tydeligt. En endnu større skærm - 19 eller 21 tommer - kan absolut anbefales, hvis ellers der er plads på bordet - den vil også være behagelig i andre programmer.
    Af hensyn til billederne anbefales det at skærmen arbejder i 24-bit (millioner) eller 32-bit (milliarder) farver, men i en snæver vending kan 16-bit (tusinder) også gå an. Mindre kan ikke anbefales.


Harddisk og cd-brænder eller cd-drev
Selve programmet og de nødvendige støttefiler fylder 5-10 MB, alt efter hvor mange af støttefilerne man har i forvejen. Databasen kommer til at fylde mere og mere, jo flere oplysninger der lægges ind i den. Regn med 10-20 gange så meget som Arkibas- eller DMI-filerne fylder, så er der plads til overs - og hvis I begynder helt forfra, går der lang tid før 30 MB ikke er plads nok.
Billederne kommer efterhånden også til at fylde meget, men præcis hvor meget kan man i høj grad selv bestemme, da det under alle omstændigheder er meningen at de store originalbilleder skal ligge på flybare medier (en cd-brænder eller dvd-brænder anbefales varmt til mindst en maskine og ellers almindelige cd-drev eller dvd-drev). Man bestemmer selv hvor store arbejdskopierne skal være og hvor hårdt de skal komprimeres (JPEG), men et godt bud er omkring 50 kb pr billede. Bemærk desuden at både databasen og billedarkivet kan ligge hvorsomhelst på netværket, hvis blot det er på et drev som alle medarbejdere har adgang til.


Netværk
Basis er testet på både Microsoft netværk (stier af typen \\maskine\drev\mappe\filnavn) og Novell neværk (stier af typen X:\mappe\filnavn) og fungerer begge steder. Det er også muligt at bruge programmet uden netværk. Hvis man skal arbejde med databasen og billederne liggende på et netværksdrev, må det bestemt anbefales at netværket kører i hastigheden 100 Mbit.